METELİKSİZ ÖĞRENCİ
(Osamu Dazai)
Yirminci yüzyıl Japon edebiyatının önde gelen yazarlarından, sıradışı hayatıyla da meşhur Osamu Dazai’nin sanat, ölüm ve arzular üzerine kısa romanı ‘MeteliksizÖğrenci’ İthaki Yayınları’ndan çıktı. Otuzlu yaşlarda, Dazai isimli bir yazar içine hiç sinmeyen yazısını dergiye gönderdikten sonra rahatlama arayışıyla Tamagava Nehri’nin kıyısında yürüyüşe çıkar. Zihninde bir sürü düşünceyle nehri izleyen Dazai, nehirde sürüklenen bir genç görür ve onu kurtarmak için suya doğru koşar. İkisi arasında entelektüel bir atışmaya dönüşen beklenmedik bir sohbet başlar. Liseyi terk eden bu gence kendini sevdirmeyi uman Dazai, kendini o gece çocuğun yerine bir film gösteriminde canlı anlatıcı olarak sahne almayı kabul edeceği birtakım garip durumların içinde bulacaktır.
DÜNYAYA YENİ GELEN OKURLAR İÇİN
(Barış Bıçakcı)
Şahsi bir ansiklopedi olabilir mi? Varoluşun anlamına dair, insanın türlü türlü haline dair ama aynı zamanda başıboşluklara, tatlı neşelere, uyuyup uyanmaya dair maddeleriyle… İnsanın kendi hayatının, avuntularının, esasen de bilmezliklerinin ansiklopedisi. “Bilmemeyi çoktan sahiplenmiş” birisinin, başkalarından neler neler öğrendiklerinin dökümünü yapan maddeleriyle… “Soluk almadan bilmeye” ayak direyen, mütereddit bir ansiklopedi. İletişim Yayınları’ndan çıkan ‘Dünyaya Yeni Gelen Okurlar İçin’, sahiden dünyaya yeni gelmiş gibi halis ve saf, konuşuyor bir yandan… Bir yandan da, adeta mühendis aklıyla bir oyun oynuyor. Bir kenarda da aşk akıyor, “deneyime dayanmayan bilgelik” olarak. Barış Bıçakçı’dan, ömür kadar kısa bir roman.
BEREKETLİ İMPARATORLUK: OSMANLI MUTFAĞI TARİHİ
(Priscilla Mary Işın)
Mutfak tarihi alanının öncü isimlerinden Priscilla Mary Işın, vazgeçilmez başvuru kaynaklarından kabul edilen çalışması Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi’nde, arşiv belgelerinden şiirlere uzanan çeşitli kaynaklara dayanarak Orta Asya Türkleri, Abbasiler, Selçuklular ve Bizanslılar gibi toplulukların, Osmanlı mutfağının köklerini oluşturan mutfak geleneklerini ortaya koyuyor. Bu temelin üstüne panoramik bir bakışla Osmanlı tarihi boyunca mutfak kültürünün görgü kuralları, aşçılar, restoranlar, askeri yemekler, gıda yasaları ve ticareti gibi çeşitli yönlerine ışık tutarken, mutfağın sosyal kimliğin oluşumuna sağladığı katkıyı da gözler önüne seriyor. Everest Yayınları’ndan çıkan ve yüzün üzerinde renkli illüstrasyon içeren Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi, araştırmacılar için olduğu kadar mutfakseverler için de kapsamlı bir kılavuz.
ADEM VE HAVVA’NIN GÜNLEKLERİ
(Mark Twain)
Âdem ve Havva’nın Günlükleri’nde Amerikan edebiyatının en çarpıcı yazarlarından biri olan Mark Twain Kutsal Kitap’taki yaradılış hikâyesine el atıyor. Yasak Elma’dan ısıran Âdem ve Havva’nın kadın ve erkek olarak ayrı kimliklerle Cennet Bahçesi’nden dünyaya düşmeleri, eşyaya ve hayvanlara ad vermeleri, aile kurmaları, çocuk sahibi olmaları, ilk toplumu oluşturmaları; kısacası “iyi” ile “kötü” arasında ayrım yapmaları, suçu ve yasayı tanımaları, tenin istekleriyle ruhun isteklerini bilmeleri gibi insani varoluşun neredeyse tüm özellikleri kitabın temel dokusunu oluşturmakta. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan kitapta Mark Twain kutsal olana saygıyı elden bırakmadan ama insanın bizatihi kendi yaratıcı kudretlerini de ihmal etmeden, insanın muammalarla dolu dünyevi yaşamına mizahın gücü ve felsefi bakışın yaratıcılığıyla yeniden şekil veriyor…
ELDE KALEM
(Tim Parks)
Bizim sevmediğimiz kitapları başkaları nasıl sevebilir? Bir eseri yeniden okumanın bize ne gibi bir faydası olabilir? Daha iyi okuyabilir miyiz? Eğer öyleyse, nasıl? Yazma alanından okuma ve çeviri alanına uzanan bu ve benzeri birçok soru, tüm kitap kâşifleri ve kalem erbapları için mükemmel bir okuma olacak bir dizi teşvik edici ve zorlu edebi denemede kapsamlı bir şekilde yanıtlanıyor. Romanları ve pek çok kurmaca dışı eseriyle gönlümüzü kazanan Tim Parks, sadece tanınmış bir yazar ve çevirmen değil, aynı zamanda ünlü bir edebiyat denemecisi olarak da okurlara keyifle, tadına vararak ve en önemlisi tekrar tekrar okunacak bir kitap sunuyor. Alfa Yayınları’ndan çıkan Elde Kalem yaratıcılık sürecine dair bir arayışa girenler için oldukça değerli bir kaynak.
KUTLAMA
(Ezgi Ayvalı)
Bir arkadaş grubu Baraka Otel’de buluşur ve geçmişin defterini açtıkları masada hem onlar hem de okur için bitmek bilmeyen bir hesaplaşma baslar. Sonrası ambulanslar, öte dünyadan gelen kısa mesajlar, arafta sıkışanlar… Aslında neredelerdir, gerçekten o masada oturuyorlar mıdır, yoksa tüm bunlar onları uzaktan izliyor gibi görünse de geçmişin ve geleceğin hâkimi anlatıcının zihninde mi olup bitmektedir? Ezgi Ayvalı, Everest Yayınları’ndan çıkan ikinci romanı Kutlama’da, yalnızca oyunsu bir metin inşa etmekle kalmıyor, aynı zamanda roman kişilerinden her birine sırayla tuttuğu sahne ışığıyla, oyunu metnin kendisi haline getirerek kurmacanın romanını yazıyor.
Haber Kaynak : HABERTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
14 Ocak 2025SPOR
14 Ocak 2025GÜNDEM
14 Ocak 2025SPOR
14 Ocak 2025SPOR
14 Ocak 2025GÜNDEM
14 Ocak 2025GÜNDEM
14 Ocak 2025